Tourist info

Osnovne informacije

Za ulazak u RH strani državljani moraju imati valjanu putovnicu ili neku drugu osobnu ispravu o identifikaciji na osnovu koje se pri ulasku izdaje granična propusnica (vrijedi 3 mjeseca).

Vize

Ulazne i tranzitne vize za RH izdaju se u ambasadama i konzulatima RH te na međunarodnim graničnim prijelazima.
Strani državljani mogu u RH unijeti svoju osobnu prtljagu bez ograničenja. Tehničku opremu, kamere, kamping opremu, plovila i opremu za plovila te radio opremu valja pri ulasku u Hrvatsku prijaviti.
Kućni ljubimci mogu se unijeti uz predočenje kartona o cijepljenju i veterinarskom pregledu.
Za vozila je potrebna dozvola, zelena karta osiguranja te punomoć vlasnika ako vozilo ne vozi vlasnik.
Za osobnu upotrebu potrebno je prijaviti se u lučku kapetaniju te ishoditi vinjetu u lučkoj kapetaniji ili ispostavi i ovjeriti popis posade i putnika ili popis osoba. Vinjetu mora imati plovilo čija je duljina 3 m ili veća te plovilo duljine manje od 3 m ako ima ukupnu snagu porivnih uređaja 5 kW ili veću. Vinjetu ne moraju imati plovila na vesla, bez obzira na svoju duljinu (npr. kajak, sandolina, pedalina i sl.).
Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: 385
Hitna pomoć 94
Vatrogasci 93
Policija 192
Pomoć na cesti 987 (ako zovete iz inozemstva ili s mobitela birajte +385 1 987
Nacionalna središnjica za spašavanje i traganje 9155
Jedinstveni broj za sve urgentne situacije 112
Opće informacije 981
Informacije o mjesnim i međugradskim telefonskim brojevima 988
Informacije o međunarodnim telefonskim brojevima 902
Vremenska prognoza i stanje na cestama
060 520 520
Hrvatski autoklub (HAK) 01 4640 800;
Internet: www.hak.hr; e-mail: info@hak.hr
U vožnji je zabranjena uporaba mobitela. Uporaba sigurnosnog pojasa obavezna je.
Dopuštena brzina
U naseljima 50 km/h, a izvan 90 km/h. Na cestama namijenjenim isključivo motornim vozilima i brzoj cesti 110km/h, na autocestama 130km/h. Motorna vozila koja vuku prikolicu za stanovanje 80 km/h.
Autobusi i autobusi s lakom prikolicom 80km/h.
Obavezna vožnja s upaljenim svjetlima u zimskoj sezoni, danju i noću (od 0-24).
Kako izbjeći gužvu na cestama
Za izbjegavanje produljenja putovanja i kolona savjetujemo da se prije putovanja informirate o stanju u cestovnom i trajektnom prometu kod Hrvatskog auto kluba (HAK), informativni centar HAK-a: +385 1 4640 800, ili putem 2. programa Hrvatskog radija (Na RDS-HRT2).
Benzinske crpke
Otvorene od 7 do 19 ili 20h; u ljeti do 22h.
Dežurne benzinske crpke u većim gradovima i na većim međunarodnim cestama otvorene su 0-24.
1. siječnja – Nova godina, 6. siječnja – Sveta tri kralja, 12. i 13. travnja – Uskrs i uskrsni ponedjeljak, 1. svibnja – Praznik rada, 11.06. – Tijelovo, 22. lipnja – Dan antifašističke borbe, 25. lipnja – Dan državnosti, 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 15. kolovoza – Velika Gospa, 8. listopada – Dan neovisnosti, 1. studenoga – Svi sveti, 25. i 26. prosinca – božićni blagdani.

Mjesta u blizini - Trogir

Trogir

Trogir, grad muzej, uistinu je jedinstveni grad na Jadranu po svojoj poziciji, povijesti i arhitekturi. Pod svojim današnjim srednjovjekovnim temeljima krije temelje iz ilirskog, helenističkog i rimskog doba.

Od 1997. godine nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao spomenik svjetske kulturne baštine.
Nekoć opasan zidinama, od kojih danas vidimo samo ostatke, ovaj gradić koji se nalazi na malom otoku između kopna i otoka Čiova, krije mrežu gradskih ulica, katedralu, trgove i palače. U njemu se isprepliću različiti stilovi od romanike, gotike, renesanse i baroka.
Grad Trogir, poznat po jednom od najstarijih reljefa Kairosa (grčkog boga sretnog trenutka) i Radovanovom portalu kao remek djelu hrvatske srednjovjekovne umjetnosti, predstavlja poslasticu za sve sladokusce povijesti umjetnosti i arhitekture, no također će nadmašiti sva očekivanja gostiju željnih noćnih provoda, ali i obitelji koje žele miran odmor.

Arheološki nalazi potvrđuju da je Trogir jedan od najstarijih gradova na Mediteranu čija povijest seže čak 2000 godina prije Krista. Na njegovu području u 3. stoljeću prije Krista nalazilo se grčko naselje Tragurion koje su osnovali Dorani iz Sirakuze.

Trogir i danas čuva grčki raspored ulica, a glavni trg gdje se nalazi katedrala bio je tadašnja agora. Nakon rata između Cezara i Pompeja 49. godine pr. Krista Trogir je izgubio bitku kao saveznik Pompeja te je od tada postao municipij u sklopu Rimskog Carstva. Od 9. stoljeća Trogir poštuje hrvatske vladare, a nakon propasti samostalne hrvatske države, ugarsko-hrvatski kralj Koloman 1107. dao je Trogiru status slobodnog grada
U godini 1123. Saraceni su ga gotovo uništili, a 1171. opljačkali su ga Mlečani, međutim grad se u kratkom razdoblju oporavio i doživio moćnu gospodarsku prevlast u 12. i 13. stoljeću. Godine 1409. novi hrvatsko-ugarski kralj Ladislav Napuljski prodao je Dalmaciju Mletačkoj Republici. Trogir je nakon pruženog otpora ipak popustio 1420. godine te pao pod vlast Mlečana i ostao pod njihovom upravom sve do 1797. godine. Nakon pada Mletačke Republike, Trogir kratko potpada pod vlast Austrije (do 1806.), potom pod Francusku (do 1814.), te ponovno pod austrijsku vlast što je potrajalo do 1918. godine. Nakon I. svjetskog rata, grad postaje dio kraljevine SHS, a u II. svjetskom ratu ga pokorava Mussolinijeva vojska, da bi krajem rata postao dio SFRJ. Nakon proglašenja samostalnosti 1991. ponovno postaje dio hrvatske države.

Trogir je poznat po mnogobrojnim djelima arhitekture i umjetnosti raznih stilova, od romanike, gotike, renesanse i baroka iz različitih razdoblja, koji se međusobno isprepliću u jednu simbiozu i čine Trogir gradom muzejom.

Iako svaki kamen u Trogiru ima svoju priču, posebno se ističu: Katedrala sv. Lovre, Radovanov portal, reljef grčkog božanstva Kairosa, mala i velika palača Čipiko, općinska palača, gradska lođa, tvrđava Kamerlengo. Sve ove lokacije možete istražiti u pratnji naših stručnih vodiča.

Split

Veličinom drugi grad u Republici Hrvatsko smjestio se između rijeka Žrnovnice na istoku i Jadra na zapadu. Grad koji nudi hlad marjanske šume na zapadnom dijelu poluotoka, 15 kilometara šetnica uz more i dalmatinsku pjesmu na kamenim ulicama staroga grada, smješten na jednom od najsunčanijih dijelova srednjeg Mediterana poznat je i po svojim klimatskim pogodnostima, mjerljivim i kroz 2700 sunčanih sati godišnje.
Split je važno hrvatsko, mediteransko kulturno središte, kao grad na moru i jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.
Grad za kojega se može reći da živi svojim usporenim ritmom, na koji ćete se brzo priviknuti. Taj osjećaj da je ovdje svaki dan praznik, trgovi, restorani i kafići prepuni ljudi i nezaobilazna "riva", kojom ljeti gospodari blagi osvježavajući maestral, a zimi, kao zimski kaput, mediteransko sunce i palača štite od hladnoće, i sve to se može izraziti jednostavnom konstatacijom - osjećaš se kao kod kuće.
295. godine rimski imperator Gaius Valerius Aurelius Diocletianus počeo je graditi palaču u uvali brnistre na dalmatinskoj obali, gdje se i rodio.
Poslije abdikacije 305. godine, umirovljeni vladar napustio je Nikomediju i smjestio se u palaču trapeznog oblika, površine 28.900 četvornih metara, u želji da tu provede ostatak svoga života. Nakon Dioklecijanove smrti palača je ostala pod carskom vlašću, a pretvorba palače u grad počela je u 7. stoljeću, kada su se stanovnici obližnje Salone pod naletom Avara i Slavena sklonili u nju.
U 10. i 11. stoljeću Split je bio pod vlašću hrvatskih kraljeva, a početkom 12. stoljeća, kao i ostalim dalmatinskim gradovima, njime su vladali hrvatsko-mađarski kraljevi. Od početka 15. do polovine 18. stoljeća zamijenila ih je venecijanska administracija. U 18. stoljeću, poslije kratkotrajne francuske vladavine, Split pada pod Austro-Ugarsku Monarhiju. Poslije I. svjetskog rata uloga Splita kao kulturnog, administrativnog i ekonomskog centra jača, a broj stanovnika raste. Drugi svjetski rat donio je patnje i bombardiranja. Period mira koji je uslijedio utjecao je na vrlo dinamičan razvoj grada. Domovinski rat Splitu nije nanio izravne štete, ali je prihvaćajući izbjeglice, grad ekonomski stagnirao.
Split je mjesto mnogobrojnih kulturnih znamenitosti od kojih su poznatije: Dioklecijanova palača, podrumi Dioklecijanove palače, peristil, Jupiterov hram, Katedrala sv. Duje, prokurative i tvrđava Gripe. U gradu postoji mnoštvo muzeja i galerija od kojih je vrijedno izdvojiti galeriju najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

Mjesta u blizini - Split